Ook bedrijven dienen steeds duurzamer te werk gaan. Sinds kort moeten de meeste kantoren in Nederland voorzien zijn van een energielabel van C of hoger. Het ontbreken van een C-label kan gevolgen hebben.
Om in aanmerking te komen voor energielabel C, moet het jaarlijkse fossiele energieverbruik op kantoor omlaag. Er zijn meerdere manieren waarop je voor een energiezuiniger kantoor kunt zorgen, waaronder dus zonwering.
Sinds wanneer geldt energielabel C voor kantoren en waarom?
Sinds 1 januari 2023 moet ieder kantoor van energielabel C voorzien zijn. Dit staat gelijk aan een primair fossielgebruik van 225 kWh per vierkante meter per jaar. Gebeurt dit niet, dan mag het gebouw niet meer als kantoor gebruikt worden. En wordt dit genegeerd, dan riskeren ondernemers een boete of dient het pand zelfs gesloten te worden.
Wil je het energielabel voor jouw kantoor verhogen, moet je het verduurzamen. Daarnaast is er nog een goede reden om in een energiezuinig kantoor te investeren: je bespaart extra stroomkosten.
Hoe weet ik of mijn kantoor energielabel C heeft?
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat een duidelijk stappenplan. Met dit stappenplan kom je erachter hoe je een energielabel aan kunt vragen en welke stappen je moet zetten om in aanmerking te komen voor een hoger energielabel.
Een energiezuiniger kantoor met zonwering
Er zijn genoeg manieren waarop je naar een hoger energielabel voor je kantoor kunt toewerken. Zo kan zonwering het energieverbruik tijdens warme zomers en koude winters flink verlagen. Je kunt de kamertemperatuur beter op peil houden, zodat de airco en verwarming minder vaak en korter gebruikt hoeven worden.
Met ritsscreens naar energielabel C
Een populair zonweringtype dat bijdraagt aan een duurzamer kantoor is de ritsscreen. Ritsscreens zijn verticale zonweringsystemen die aan de gevel geïnstalleerd worden. Ze beschikken over een in- en uitrolbaar doek dat ramen volledig kan bedekken. Hiermee wordt het grootste deel van de zonnestralen geblokkeerd.
Tegelijkertijd beschikken de screens over een transparant doek, waardoor het zicht naar buiten grotendeels blijft behouden. Hoe je met screens voor energiebesparing kunt zorgen, lees je hieronder.
Zomer: meer koelhouden, minder airco
Tijdens de zomer is de zon op zijn krachtigst en warmt zij binnenruimtes makkelijker op. En dit kan vooral bij gebouwen met veel ramen tot oververhitting leiden. En dan heeft de airco extra energie nodig om deze ruimtes weer af te koelen.
De beste manier om oververhitting tegen te gaan is het weren van de zon. Wanneer de ramen van het kantoor volledig bedekt zijn, valt er minder zonlicht naar binnen en dus ook minder warmte. Hierdoor verbruikt de airco veel minder energie bij het afkoelen van de ruimtes.
Om de temperatuurstijging tijdens een warme dag beperkt te houden, kun je de ritsscreens overdags het beste gesloten houden. Na zonsondergang kunnen de verticale zonneschermen omhoog. Indien mogelijk, kun je ’s avonds de ramen nog openen, zodat jouw kantoor op natuurlijke wijze gekoeld wordt.
Meer warmhouden, minder verwarmen
Ook tijdens winters komen ritsscreens goed van pas. Wanneer gesloten, ontstaat er een isolatielaag tussen het doek en het raam. Deze laag zorgt ervoor dat de warme lucht van binnen moeilijker ontsnappen kan.
Vooral wanneer jouw kantoor met enkel- of dubbelglasramen uitgevoerd is, bespaar je door het toevoegen van ritsscreens veel energie in de winter. Afhankelijk van de situatie, kun je jaarlijks tot duizenden euro’s aan stookkosten besparen. Ook wanneer je kantoor met HR++ glas is uitgevoerd, kan je de energierekening aanzienlijk verlagen.
Om de kamertemperatuur in de winter comfortabel te houden, moeten de ritsscreens overdags geopend blijven, zodat de zon de binnenruimtes optimaal op kan warmen. Na zonsondergang sluit je de ritsscreens voor de toegevoegde isolatielaag.
Het belang van dynamische zonwering
Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om jouw zonweringproducten op de juiste momenten te openen en sluiten. Alleen zo kun je optimaal profiteren van de energiebesparende werking van zonwering. Met dynamische zonwering open en sluit jij je ritsscreens, zonder er zelf naar om te kijken.
Ritsscreens zijn elektrisch bestuurbaar en kunnen vanaf afstand, met afstandsbediening of smartphone, bediend worden. Ook is het mogelijk om de screens op voorgeprogrammeerde tijdstippen te openen en sluiten. In de winter kan je bijvoorbeeld de systemen net na zonsopgang openen en net voor zonsondergang automatisch laten sluiten. Tenslotte heb je nog de keuze uit een sensor, die de screens bestuurt op basis van de hoeveelheid zonlicht.
Een extra energiezuinig kantoor met zonwering op zonne-energie
Wil je extra energie besparen, dan kun je kiezen voor ritsscreens op zonne-energie. Deze solarscreens worden uitgevoerd met zonnepanelen en een batterij. Hierdoor hoeft de motor niet aangesloten te worden op het energienetwerk. De screens worden met groene energie bestuurd, waarmee je dus extra kosten op je energierekening bespaart.